Linecké koláčiky

S príchodom prvých snehových vločiek sa na naše stoly dostávajú dobroty, ktoré zahrejú telo a rozvoňajú každý domov. Čestné miesto patrí horúcemu čaju a sladkej klasike, ktorú musí poznať každá gazdinka – lineckým koláčikom. Základný pomer ingrediencií je daný (3:2:1 – múka, maslo, cukor) a to ostatné je už len na vašej chuti a fantázii. Lepené domácim džemom, čokoládové, makové, citrónové, poprášené práškovým cukrom, či škoricové… Nech už budú vo finále akékoľvek, deti a aj vaši hostia ich budú milovať. Ponúkame vám jeden zo základných receptov, ktorý vás určite nesklame.

Potrebujete:

  • 75 dkg hladkej múky,

  • 50 dkg masla,

  • 25 dkg práškového cukru,

  • 3 žĺtky,

  • citrónovú kôru (z jedného veľkého citróna alebo dvoch malých).

Všetky suroviny spolu dobre vymieste do hladkej kompaktnej masy. S cestom sa vám bude lepšie pracovať, keď ho pred tým necháte chvíľu v chladničke. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske asi na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte požadované tvary. Tie uložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 10 min (v závislosti od hrúbky koláčikov). Vychladnuté koláčiky ozdobte práškovým cukrom, čokoládou alebo džemom. Nezabudnite do prípravy týchto koláčikov zapojiť aj vaše deti a vráťte sa s nimi do detstva. Čas, ktorý venujete pečeniu, bude časom venovaným rodine a to je základný recept na šťastné a láskavé chvíle, ktoré sú tie najsladšie.

Pridaj komentár

Scroll