Perníkové korenie je zmesou pomletej škorice, klinčekov, anízu, koriandra, feniklu, badiánu a muškátového orieška. Jeho vôňa a chuť je nezameniteľná. Asi ani nie je rodiny, kde by sa počas Vianoc, či Veľkej noci, nesiahalo práve po nich. A nie je jarmokov, trhov a vinobraní, kde by sa nenašli stánky pernikárov s tradičnými poctivými domácimi perníkmi. Prezradíme vám teraz náš obľúbený perníčkový recept. Je nenáročný na prípravu a veríme, že si nájde miesto aj vo vašej kuchárskej knihe.

Potrebujete:

  • 1kg múky,
  • 360g práškového cukru,
  • 5 vajec,
  • 12 lyžíc medu,
  • 5 lyžíc masla,
  • 3 lyžice rumu,
  • 3 lyžice kakaa,
  • 2 prášky do perníka.

Pripravte si všetky potrebné suroviny. Preosiatu múku, cukor, kakao a prášok do perníka zmiešajte v mise. Následne pridajte med, zmäknuté maslo, rum a vajíčka. Veľmi starostlivo vypracujte cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte ešte múku. Správne spracované hotové cesto musí byť lesklé a nesmie sa lepiť. Cesto na perníky nechajte odpočívať zabalené vo fólii niekoľko hodín. Hodinu pred pečením vyberte cesto z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Potom ho ešte raz premieste. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte a vykrajujte rôzne tvary, ktoré uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Perníky pečte vo vyhriatej rúre na 180°C približne 10-15 minút (podľa tvaru a veľkosti vykrojených tvarov). Keď začnú chytať perníky zlatú farbu sú upečené . Priebeh pečenia celú dobu sledujte. Keď perníky prepečiete, budú tvrdé a už nezmäknú. Ihneď po upečení potrite perníky rozšľahaným vajíčkom (ak ich chcete zdobiť bielkovou polevou, vajíčkom nepotierajte).